PSYCHOPAT A SÍLA LÁSKY

James Fallon je americký neurovědec a profesor psychiatrie. Fallon se v rámci výzkumu zabýval profilem mozku psychopatických osob a do výzkumu vedle tisíce skenů mozku vrahů a různých osob zahrnul také skeny mozku členů své vlastní rodiny a svého vlastního mozku. A tam zjistil šokující a děsivou věc – že jeho mozek vykazuje psychopatický profil.

✤❊❊❊✤

Rozhodl se tedy podstoupit řadu testů, které všechny jednoznačně prokázali, že je psychopaticky narušenou osobou. Fallon zjistil, že v jeho rodové linii (ze strany otce) bylo několik vrahů a v jeho rodině docházelo k vraždám mezi samotnými členy rodiny.

✤❊❊❊✤

Navzdory tomu, že Fallon byl diagnostikovaný psychopat, měl funkční rodinu, děti a neměl žádné excesy ani problémy se zákonem. Zpětně si však uvědomil, že má skutečně psychopatické vzorce chování. Užívá si moci nad druhými a uvědomil si, že byl až nechutně soutěživý. Vždy ho těšilo, když vyhrával a užíval si, když druzí prohrávají.

✤❊❊❊✤

Ačkoliv měl potíže s pociťováním skutečné empatie k druhým, přesto si udržuje celý život své chování v přijatelných mezích. Tvrdí o sobě, že je tak trochu kretén a dělá někdy záměrně věci, které lidi štvou, ale když je agresivní, dokáže svou agresivitu potlačit. Dokáže se chovat ke světu kolem sebe dobře.

✤❊❊❊✤

Fallon býval deterministou a tvrdil, že vrozené vlastnosti nelze změnit, ale objev své vlastní psychopatie ho změnil a jeho názory na vliv genů jsou nyní jiné. Fallon věří, že právě jeho dětství mu pomohlo zabránit tomu, aby se vydal děsivou cestou.

Než se narodil, jeho matka před tím několikrát potratila. Fallon byl proto doslova vymodleným dítětem a jeho matka ho od samotného počátku zahrnovala láskou.

Fallon dodává: “Byl jsem milován, a to mě zachránilo.”

James Fallon se svou matkou